Tillbaka till bloggen
blog image

Seminarium anti-korruption

Publicerad: 12 december 2023

Lantero deltog vid ett anti-korruptionsseminarium den 11 december i Stockholm. Deltagare var främst representanter för upphandling och compliance, huvudsakligen inom myndigheter och större organisationer.

Övergripande diskuterades utvecklingen i stort i Sverige vad gäller korruption. Temat inkluderade kopplingen till det allmänna rättsmedvetandet och självuppfattningen, trender och det konkreta arbetet på området, inklusive processer utifrån den nya lagstiftningen. Bland annat delades perspektiv från polisen, akademin, Konkurrensverket, Riksenheten för korruption, Företagarna samt Transparency International Sverige.

Petter Tiger från Lantero bidrog med perspektiv kring visselblåsarfrågan. Hur man etablerar och arbetar effektivt med visselblåsarkanaler. Det blev en aktiv diskussion med exempel på konkreta utmaningar. Diskussionen lyfte också vilka problem som kan uppstå om man som organisation gjort ett otillräckligt förarbete när det kommer till processer, principer eller bemanning.

Visselblåsarfrågan är uppenbarligen en aktuell fråga som på allvar fått genomslag i många större organisationer, inte minst inom det offentliga, och nu resulterat i ett mer metodiskt arbete med genomarbetade processer.

Arbetet mot korruption speglas väl i hur en organisation arbetar med visselblåsarfrågan och hur man lägger upp arbetsprocesser som stöd i arbetet. Genom ett seriöst anslag när bemanning etableras, med oberoende i utredning och tydliga mandat i processerna, skapas också förutsättningar för en gynnsam utveckling av organisationskulturer.

I Lanteros anförande betonades betydelsen av organisationskultur som centralpunkt i visselblåsararbetet. Genom att fokusera på värderingar, tydliga principer, vad organisationen står för och vill vara, så kan man uppnå fördelar som i allt väsentligt överskuggar nyttan av själva visselblåsarkanalen. Organisationskulturen är det som avgör inte bara om man ska rapportera om ett ärende, utan även om man i första skedet ens begår övertrampet som utgör missförhållandet.

I frågestunden efter seminariet berördes bland annat den internationella standarden kring visselblåsning, där Lantero varit med och representerat branschen vid utvecklingen av standarden. En tydlig nytta med standarden beskrevs vara den internationella samordning som blivit resultatet av en koordinerad process. Förståelsen för vad som är en visselblåsarfunktion klargjordes och hur en lämplig hantering av risker ska förstås när man utvecklar relevanta verktyg och processer.