
Åtgärdsplan – förankring och uppföljning
Publicerad: 9 maj 2025
Det är numera snarast självklart för kommuner att ha en person som håller ihop och har överblick över arbetet mot välfärdsbrottslighet. Genom att en person har en bruttolista över de aktiviteter som finns på området blir det möjligt att prioritera och följa upp. Ett exempel på ett verktyg för en sådan överblick är Lanteros FraudFinder.
Vi har tidigare skrivit om att etablera forum där man kan förankra arbetet och se till att det finns en samstämmighet mellan den politiska viljan i kommunen och den praktiska förvaltningen. Med en gemensam bild av vad som ingår och hur arbetet kan delas upp i olika faser, blir det enklare att organisera arbetet och följa upp med justeringar i planen.
Koppla aktiviteter till risker
För att få ut den fulla nyttan av en åtgärdsplan behöver man knyta aktiviteterna till analyser av risker och bedömningar av var arbetet kan göra störst skillnad.
Ibland finns det skäl att göra djupa analyser för att skapa en detaljerad bild av de egna omständigheterna. I andra fall kan analysen helt enkelt utgå från erfarenheter från andra kommuner eller underlag från SKR eller Brå.
Sätt planen för uppföljning
Betydelsen av åtgärdsplanen för att sätta igång arbetet med olika aktiviteter är svår att överskatta. Men en nog så viktig aspekt är uppföljningen.
Som samordare av det här arbetet har man ett särskilt ansvar att följa upp vad som faktiskt har gjorts och i vilken mån man har uppnått vad som avsågs. Oavsett om man räknar i minskat svinn, mer ändamålsenlig resursfördelning eller risker för framtida missbruk.
Mät utfall och justera planen
Att mäta utfall mot planen blir utgångspunkten för uppdateringen av åtgärdsplanen, med nya eller förändrade aktiviteter.
Hitta gärna forum att diskutera uppföljningen av er åtgärdsplan. Antingen med kommuner som ni redan har ett samarbete med eller genom någon av de grupperingar som vi på Lantero håller ihop.
För den som står i början av arbetet kan det vara värt att höra av sig till oss på Lantero. Vi hjälper gärna till med råd och stöd. I vårt verktyg mot välfärdsbrottslighet, FraudFinder, samlar vi material och erfarenheter. Dessutom är vi alltid intresserade av dialog kring de här frågorna, för att kunna utveckla vår kunskap, våra perspektiv och vårt underlag.