• +46 8 124 480 50
  • info@lantero.se

Blogg

Bild: 2016-07/ska-rmavbild-2016-07-11-kl.-15.15.05.png

Se seminarium från Almedalen

2016-07-11

Lantero arrangerade under Almedalsveckan ett seminarium tillsammans med New Republic. Vid seminariet diskuterades utvecklingen inom visselblåsarfrågan, med lagstiftning och trender, samt övergripande vad man bör tänka på när man som organisation ska börja arbeta med anonyma rapporteringskanaler.

Seminariet filmades och finns tillgängligt på:

https://youtu.be/9U28A8XkVgs

Medverkande var Claes Sandgren (Stockholms universitet), Fredrik Dahl (Vinge), Gunnar Bäckström (NCC) och Petter Tiger (Lantero). Samtalet modererades av Emilia Hagberg (New Republic).


Bild: 2016-06/ska-rmavbild-2016-06-30-kl.-11.21.52.png

Märkligt från Ericssons investerarmöte

2016-06-30

Ericsson har hållit möte med utvalda investerare för att informera kring pågående korruptionsutredningar och information i media.

Uppseendeväckande är bland annat att Ericsson beskriver att de regelmässigt underlåter att anmäla misstankar om korruptionsbrott till polisen, med hänvisning till att korruptionsbrott är svårbedömda. Annars skulle man kunna argumentera för att det borde vara upp till polisen att göra de bedömningarna om skälig misstanke föreligger.

En annan märklig detalj är att Ericsson vid mötet beskrivit hur man lämnat ett uppmärksammat ärende i Asien utan åtgärd, och vidare uttryckligen önskat att detta inte fördes vidare till media. Om man eftersträvar transparens så borde Ericsson istället vara tydlig med vad som hänt och varför man gjort den bedömning man gjort.

http://www.svd.se/hemligt-mote-finns-fler-fall-av-misstankt-korruptionBild: 2016-06/ska-rmavbild-2016-06-20-kl.-09.19.14.png

Ericsson utreds för korruption

2016-06-20

Ericsson utreds av amerikanska myndigheter för korruption. Det gäller verksamheten i Kina där den nyligen sparkade asienchefen haft intressen inom en leverantör till Ericsson.

Mer besvärande än att korruptionen förekommit vore om det visar sig stämma att ledningen haft vetskap om situationen redan för tio år sedan. Enligt uppgifter till SvD ska nuvarande vd Hans Vestberg ha fått kännedom om läget och valt att lösa situationen genom att förtidspensionera visselblåsaren och ge asienchefen fortsatt förtroende.

Ericsson uppges ha rigorösa upplägg för att upptäcka korruption. Tyvärr går det att ifrågasätta om viljan finns att leva fullt ut som man lär.

http://www.svd.se/korruptionsexpert-om-ericsson-huvuden-kan-rulla