• +46 8 124 480 50
  • info@lantero.se
Bild: 2019-11/sk-rmavbild-2019-11-05-kl.-17.28.38.png

Visselblåsarsystem obligatoriskt från 2021

EU:s ministerråd har klubbat ett direktiv som kommer att göra det obligatoriskt med visselblåsarsystem för bolag med fler än 50 anställda eller kommuner med fler än 10 000 invånare. Vidare innebär direktivet en del utökat skydd för visselblåsare vad gäller repressalier eller negativ särbehandling.

Vad gäller det nya obligatoriet liknar direktivet det upplägg som föreslogs 2014 i den svenska visselblåsarutredningen. Den svenska lag som blev resultatet blev ganska urvattnad och tog mindre fasta på att etablera rutiner för antikorruptionsarbetet, och var mer inriktad på utökade möjligheter till skadestånd i efterhand för den som hamnat i kläm.

Eftersom den nya lagen sätter gränsen för obligatoriska visselblåsarsystem ganska lågt, så att även mindre organisationer kommer att beröras, är det troligt att vi får se en del nya former av upplägg. Lantero har försökt gå före genom samarbeten med advokatbyråer och investmentbolag, för att sänka tröskeln för mindre organisationer att arbeta med seriösa visselblåsarupplägg.

För den som vill veta mer är det bara att kontakta oss!

Direktivet i sin helhet hittar du här.

Lag & Avtal skriver om direktivet här.