• +46 8 124 480 50
  • info@lantero.se
Bild: 2017-03/ska-rmavbild-2017-03-22-kl.-10.41.03.png

Ny korruptionsskandal i forna sovjetblocket

Uppdrag granskning och TT uppmärksammar omfattande korruption kopplat till Bombardier. Kopplat till järnvägsmodernisering i Azerbajdzjan har man identifierat intrikata upplägg där pengar slussats genom nätverk av brevlådeföretag i skatteparadis. Affären har direkta kopplingar till den politiska makten i Ryssland.

Som så ofta i dessa sammanhang är det offentlig verksamhet som står som köpare och privat som står som säljare – och givare av muta.

Det Uppdrag granskning nu kan peka på är det svenska dotterbolagets direkta delaktighet i ett upplägg med vida internationella förgreningar. Stora västerländska företag är alltså direkt bidragande till en utstuderad kleptokrati som utarmar befolkningen till förmån för en liten korrupt elit.

Siffror figurerar tidvis där tiotals procent av investeringar i infrastruktur i Ryssland bedöms försvinna i korruption. (Världsbanken uppskattade härom året siffran till 48 procent.) Att denna storskaliga stöld kläs i exempel är mycket välkommet. Till TeliaSonera läggs nu Bombardier.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-avslojanden-kring-bombardiers-misstankta-mutor-1