• +46 8 124 480 50
  • info@lantero.se
Bild: 2019-02/ska-rmavbild-2019-02-12-kl.-10.09.01.png

Märklig kritik från Journalistförbundet mot EU-direktiv

Journalistförbundet går ut i en debattartikel och kritiserar EU:s nya visselblåsardirektiv. Hållningen verkar dock mer inriktad på att skydda journalistikens roll än att komma åt missförhållanden på kort och lång sikt.

Journalistförbundet tar upp tre punkter:

* Att den nya svenska lagstiftningen från 2017 kan behöva ses över och ändras.
Med tanke på att lagstiftningen missade centrala punkter i den aktuella utredningen, blev lagstiftningen mest en tandlös pappersprodukt, som varken uppmuntrar till visselblåsning eller skyddar visselblåsare. Istället är den inriktad på skadestånd om man som visselblåsare blivit bestraffad av sin arbetsgivare.

* Det föreslagna obligatoriet med visselblåsarsystem. Journalistförbundet ser en risk med att anställda uppmanas att i första hand lämna information till det interna rapporteringssystemet.
Detta är en smått obegriplig invändning då organisationer rimligen bör uppmana anställda att uppmärksamma problem internt så att de kan åtgärdas. Alternativet vore att alltid låta problem växa tills de förtjänar att hängas ut i pressen.

* Att offentliga verksamheter ska tumma på offentlighetsprincipen för att skydda uppgiftslämnare i visselblåsarsystem anses vara ett övertramp i en viktig principfråga.
Det är ett återkommande problem för offentliga verksamheter att de på grund av offentlighetsprincipen inte självklart kan garantera anonymitet för visselblåsaren och skydd för den utpekade när man sätter upp visselblåsarrutiner. Sådant skydd är en förutsättning för att visselblåsare och anställda i gemen ska kunna känna ett fullständigt förtroende för ett visselblåsarsystem. Att på den punkten göra avsteg från offentlighetsprincipen är knappast ett grundskott mot öppenheten, då det rör sig om anonyma tips. En organisation som sopar sådana tips under mattan riskerar förstås bara att tipsaren i nästa steg går till media.

Sammantaget känns debattartikeln missriktad och ganska okunnig.

https://www.journalisten.se/debatt/eu-direktiver-riskerar-visseblasarfunktionen